Vragen? Hulp nodig? Bel ons:
024 - 649 50 00

Home Nieuws Zorgverzekering kiezen? 10 onmisbare tips

Zorgverzekering kiezen? 10 onmisbare tips

Om je te helpen de juiste zorgverzekering te kiezen hebben we tien onmisbare tips bij het vergelijken van jouw zorgverzekering voor u op een rij gezet:

1. Het eigen risico verhogen In 2017 heb je een verplicht eigen risico van € 385. Dit betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten zelf moet betalen. Je kunt het eigen risico verhogen tot maximaal € 885. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de premie. Kies alleen voor een hoger eigen risico als je weinig zorgkosten verwacht én bij pech het hele bedrag zonder moeite kunt betalen.

2. Verzeker jezelf en je partner via een aparte zorgverzekering Delen jij en je partner dezelfde zorgpolis, maar hebben jullie verschillende zorgkosten? Denk bijvoorbeeld aan vergoeding van bril of lenzen, vergoeding voor zwangerschap of fysiotherapie. Als maar één partner hier gebruik van maakt, betaalt de ander hier ook voor. Het kan goedkoper zijn om beide op een andere zorgpolis over te stappen.

3. Overstappen van zorgverzekeraar, vergoedingenteller op nul Krijg je met je huidige polis een vergoeding voor een bril of lenzen, dan kun je de kosten hiervoor vaak maar eens in de twee of drie jaar declareren. Maar stap je elk jaar over naar een andere zorgverzekeraar, dan kun je de kosten direct declareren. De vergoedingenteller begint weer op nul. Zo kun je meteen na de overstap per 1 januari 2017 een nieuwe bril aanschaffen.

4. De beste polis voor je kind(eren) Kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de zorgpolis van hun ouders. Als jij en je partner niet dezelfde zorgverzekering hebben, dan is het verstandig om je kind(eren) op de polis met de meest uitgebreide dekking bij te schrijven.

5. Wel of geen aanvullende zorgverzekering buitenland In het buitenland kan zorg duurder zijn dan in Nederland. Let daarom goed op als je in het buitenland gebruik maakt van medische hulp. Verzekeraars vergoeden namelijk tarieven die in Nederland gebruikelijk zijn. Voor een behandeling in een buitenlandse privékliniek kan het dus zijn dat je moet bijbetalen. Kijk voor je een aanvullende verzekering gaat afsluiten eerst of je een reisverzekering hebt waarin medische kosten zijn gedekt. Anders ben je onnodig dubbel verzekerd.

6. Collectief verzekeren niet altijd voordeliger Soms is het de moeite waard om een collectieve verzekering af te sluiten, omdat je dan een lagere premie betaalt. Gemiddeld levert het 7% korting op de premie voor een basisverzekering op. Ook krijg je soms korting op de aanvullende verzekering. Maar dat wil niet per se zeggen dat je daarmee voordeliger uit bent. Een andere zorgverzekering zonder collectiviteit kan toch een lagere premie hebben.

7. Zelf je zorgverlener kiezen: vrije zorgkeuze Het blijft mogelijk om voor zowel de basis- als de aanvullende zorgverzekering te kiezen voor een natura- of een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Heb je een naturapolis? Check dan vooraf of je behandelaar een contract heeft afgesloten met je verzekeraar. Als dat niet zo is, krijg je vaak niet de maximale vergoeding. Je moet dan zelf een deel van de rekening betalen.

8. Wel of geen aanvullende tandartsverzekering Veel mensen hebben helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Heb je bijna nooit gaatjes of andere problemen bij een periodieke tandarts controle? Dan loont het zelden om een tandartsverzekering af te sluiten en kun je de kosten hiervoor beter zelf betalen. Heb je een slecht gebit, verwacht je hoge kosten of hebben je kinderen een beugel nodig? Dan is een aanvullende tandartsverzekering het overwegen waard.

9. Aantal behandelingen of een maximale vergoeding Veel zorgverzekeraars bepalen vooraf het aantal behandelingen of bedrag dat zij per zorgsoort vergoeden. In onze vergelijker kun je aangeven hoeveel behandelingen of voor welk bedrag je per jaar voor een bepaalde behandeling vergoed wilt hebben.

10. Zorgverzekering voor 31 december afsluiten Sluit je voor 31 december een nieuwe zorgverzekering af, dan zorgt je nieuwe zorgverzekeraar er automatisch voor dat je huidige zorgverzekering wordt opgezegd. Heb je wat extra bedenktijd nodig? Dan kun je tot 1 februari nog kiezen voor een andere verzekering. Maar dan moet je wel zelf je huidige verzekering voor 31 december opzeggen.

Tot slot: gespreid betalen verplicht eigen risico. Verwacht u komend jaar uw eigen risico te gebruiken, en wilt u voorkomen dat u alles in één keer moet betalen? Dan kunt u in 2017 bij een aantal verzekeraars het verplicht eigen risico in 10 termijnen betalen. Te veel betaald? Dan ontvangt u dit bedrag het jaar erop automatisch terug. U dient zich hiervoor bij uw zorgverzekeraar aan te melden vóór 1 januari 2017.

AdFizBijmans Assurantiën is aangesloten bij Adfiz:de branchevereniging
van onafhankelijke financiële intermediairs in Nederland
© 2012 | disclaimer