Vragen? Hulp nodig? Bel ons:
024 - 649 50 00

Home Nieuws Ziektekostenverzekeringen

Ziektekostenverzekeringen

De keuze van een ziektekostenverzekering is belangrijk. Steeds meer mensen kiezen er voor om minder te verzekeren. Eerst werden door veel mensen tandartsverzekeringen opgezegd, daarna de aanvullingen verlaagd en nu wordt er ook meer risico genomen met de basisverzekering. Het kan veel geld schelen, maar ook veel kosten.

De eerste keuze is de basisverzekering. Deze vergoedt o.a. de huisarts, medicijnen en ziekenhuizen. Het minimale eigen risico is € 360 in 2014. Het maximale eigen risico € 860 per jaar. Voor de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en (tandheelkundige) zorg voor kinderen tot 18 jaar, heb je geen eigen risico. Wanneer je geen medicijnen gebruikt en nooit in het ziekenhuis komt en je kunt makkelijk € 500 betalen, kun je een hoger eigen risico nemen. Als je in het ziekenhuis komt, ben je dan direct € 860 kwijt omdat de prijzen in het ziekenhuis veel hoger zijn dan € 860.

Bij de ziektekostenverzekering heb je de keuze voor een natura of restitutiepolis. Bij een restitutiepolis heb je vrije keuze van zorgverlener (ziekenhuis, fysiotherapeut, etc.). Echte restitutiepolissen zijn ONVZ en De Amersfoortse/ASR. Bij andere restitutiepolissen kun je wel vrij kiezen, maar wordt maximaal 100% van het marktconforme tarief vergoedt. Het kan zijn, dat een bepaalde zorgverlener duurder is dan het marktconforme tarief en dan moet je bijbetalen.

Bij naturaverzekeringen kunnen verzekeraars sturen dat je naar een bepaalde zorgverlener gaat waar zij een contract mee hebben. Als je naar een andere zorgverlener gaat betalen verzekeraars maximaal de contractsprijs en moet je bijbetalen als het duurder is.

Verzekeraars proberen steeds goedkopere alternatieven aan te bieden. Zo ontstaan er nu ook selectiefpolissen waarbij je naar een bepaalde zorgverlener moet anders krijg je bijvoorbeeld maar 60% vergoedt. Bij een operatie van € 8000 moet je dan € 3200 zelf betalen.

Naast de basisverzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, brillen/lenzen, etc. Hierin zijn veel verschillende mogelijkheden. Op onze site kunt deze vergelijken.

Als laatste kunt u een tandartsverzekering afsluiten. Vooral voor kinderen die naar de orthodontist moeten, kan dit belangrijk zijn. Let wel op dat bij sommige verzekeraars (ONVZ, Amersfoortse/ASR) deze vergoeding in de aanvulling zit en bij sommige verzekeraars (CZ, VGZ) in de tandartsverzekering.

AdFizBijmans Assurantiën is aangesloten bij Adfiz:de branchevereniging
van onafhankelijke financiële intermediairs in Nederland
© 2012 | disclaimer