Vragen? Hulp nodig? Bel ons:
024 - 649 50 00

Home Nieuws Regels elektrische fietsen aangepast!

Regels elektrische fietsen aangepast!

Snelle elektrische fietsen vallen tot 1 januari 2017 onder de regels voor de snorfiets. Met ingang van deze datum verandert dat. Elektrische fietsen met een maximale bereikbare snelheid van 45 kilometer per uur vallen dan onder de regels voor de bromfiets.

De Elobike was vrijgesteld van de verzekeringsplicht. Inmiddels zijn er op het gebied van tweewielers met elektrische aandrijving of trapondersteuning veel ontwikkelingen. De wetgeving wordt daarop aangepast. 

De Elektrische fiets

De Elektrische fiets  (ook wel E-bike) is een fiets die met trapondersteuning een maximale snelheid kan behalen van 25 km per uur. De trapondersteuning werkt alleen als de berijder daadwerkelijk meetrapt. Boven een snelheid van 25 km per uur wordt geen trapondersteuning meer geleverd. Een elektrische fiets mag maximaal een vermogen hebben van 250 watt. De elektrische fiets is uitgezonderd van de verzekeringsplicht van de WAM. De meeste particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen bieden dekking voor de elektrische fiets.
 

De speed- pedelec

Bij de speed-pedelec werkt de trapondersteuning ook als de snelheid boven de 25 km per uur komt. Het motorvermogen is maximaal 4.000 watt. Tot 1 januari 2017 wordt de speed-pedelec beschouwd als een snorfiets. Hij moet een verplichte WAM-verzekering hebben en de bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn en minimaal in het bezit van een rijbewijs AM.
 
Vanaf 1 januari 2017  gaan nieuwe regels gelden.


De speed-pedelec na 1 januari 2017

De speed-pedelec wordt gezien als een bromfiets vanaf 1 januari 2017. Naast de hierboven genoemde regels geldt:
Een maximum snelheid van:
op de rijbaan 45 km per uur;
binnen de bebouwde kom op het bromfietspad 30 km per uur;
buiten de bebouwde kom op het bromfietspad 40 km per uur.

De speed-pedelec mag niet op een fietspad rijden, als rijden daarop voor bromfietsers verboden is.
Daarnaast geldt de plicht:
een goedgekeurde bromfiets- of speed-pedelec-helm te dragen;
een gele bromfietskentekenplaat te voeren.

Deze regels gelden voor alle nieuwe speed-pedelecs vanaf 2017. Voor mensen die er al een hebben, geldt een overgangstermijn.
 
AdFizBijmans Assurantiën is aangesloten bij Adfiz:de branchevereniging
van onafhankelijke financiële intermediairs in Nederland
© 2012 | disclaimer