Vragen? Hulp nodig? Bel ons:
024 - 649 50 00

Home Nieuws Prinsjesdag: Mijn zorgverzekering in 2017

Prinsjesdag: Mijn zorgverzekering in 2017

De zorgverzekering verandert ieder jaar. Zo wordt de basisverzekering uitgebreid met nieuwe vergoedingen of komen er vergoedingen te vervallen. Aanvullende pakketten veranderen en contracten met zorgverleners worden aangepast. Daarnaast verandert ook de hoogte van het eigen risico en de premie bijna ieder jaar. Goed om dit dus na te kijken voordat je een nieuwe zorgverzekering afsluit. 
 

Eigen risico

Sinds de invoer in 2008 stijgt de hoogte van het eigen risico nog ieder jaar. In 2008 was het eigen risico € 150,-. Voor 2017 staat voor het eerst in jaren geen verhoging gepland. Dat houdt in dat de hoogte gelijk blijft aan dit jaar: € 385,-.
 

Fysiotherapie bij etalagebenen (fase 2)

Mensen met etalagebenen (fase 2) hebben veel pijnklachten. Dat komt door zuurstoftekort in het bloed, waardoor de beenspieren verzuren. Deze mensen hebben gemiddeld 37 fysiotherapiebehandelingen per jaar nodig. Om al deze behandelingen vergoed te krijgen heb je een aanvullende verzekering nodig. Niet iedereen heeft deze verzekering en zoekt daarom samen met de arts naar duurdere ziekenhuisbehandelingen. De minister wil voorkomen dat mensen zich onnodig (en vaak minder effectief) laten behandelen door een duurdere vaatchirurg. Vanaf 2017 worden daarom de fysiotherapiebehandelingen voor etalagebenen (fase 2) vergoed vanuit het basispakket.
 

Vervanging tanden tot 23 jaar

Niet alle kinderen die hun melkgebit wisselen, krijgen hier goede en blijvende fronttanden voor in de plaats. Fronttanden zijn al je snij- en hoektanden. Heeft je kind onder zijn of haar melktanden geen blijvende tanden of ontbreken deze door een ongeluk? Dan kunnen deze tanden worden vervangen door kunsttanden. Voor jongeren tot 18 jaar wordt dit vergoed uit het basispakket. Omdat de kaken op dat moment nog niet volgroeid zijn, kunnen er nog geen kunsttanden worden geplaatst. In de praktijk kan er dus bijna niemand gebruikmaken van deze vergoeding. De leeftijdsgrens voor deze specifieke vergoeding wordt vanaf 2017 daarom verhoogd naar 23 jaar.
 

Strengere voorwaarden klikgebit

De voorwaarden om een klikgebit vergoed te krijgen waren vroeger strenger. Mensen die hier niet voor in aanmerking kwamen, moesten deze ingreep zelf betalen. Inmiddels zijn de voorwaarden veranderd, waardoor veel mensen volgens de nieuwe regels wel een vergoeding kunnen krijgen. Helaas kunnen deze mensen de vergoeding niet met terugwerkende kracht aanvragen. In de plaats daarvan kunnen mensen nu kiezen voor een andere, duurdere behandeling. De minister wil voorkomen dat er onnodig gebruik wordt gemaakt van deze duurdere behandeling. Daarom wordt vanaf 2017 het klikgebit onder strenge voorwaarden vergoed vanuit het basispakket.
 

Meer mogelijkheden vergoeding zonder eigen risico

Verzekeraars hebben de mogelijkheid om voor bepaalde zorgkosten geen eigen risico in rekening te brengen. Dit doen zij om nuttig gebruik van de gezondheidszorg aan te moedigen. Hierdoor wordt er op zorgkosten bespaard.  Vanaf 2017 krijgen verzekeraars toestemming om voor de volgende zorgkosten geen eigen risico te rekenen:
 

Dieetvoeding die je door een arts of diëtist op recept krijgt voorgeschreven

Bepaalde zorgprogramma’s die je gezonder maken of waarmee je gezondheidsklachten kunt voorkomen (bijvoorbeeld op het gebied van roken, overgewicht, diabetes en depressie).
Of jouw zorgverzekeraar dat ook daadwerkelijk gaat doen is nu nog even afwachten. Vanaf half november zijn de nieuwe premies en voorwaarden van de zorgverzekeraars bekend.
 

Kortdurend verblijf in een zorginstelling

Word je uit het ziekenhuis ontslagen, maar kin je nog niet naar huis? Dan kun je tijdelijk verblijven in een zorginstelling, zoals bijvoorbeeld een verpleeghuis of zorghotel. Voordelen hiervan zijn dat je niet langer in het ziekenhuis hoeft te blijven of onnodig op de spoedeisende hulp terecht komt. Vanaf 2017 worden deze kosten vanuit het basispakket vergoed.
 
Bron: www.independer.nl 
 
 
AdFizBijmans Assurantiën is aangesloten bij Adfiz:de branchevereniging
van onafhankelijke financiële intermediairs in Nederland
© 2012 | disclaimer