Vragen? Hulp nodig? Bel ons:
024 - 649 50 00

Home Nieuws POKÉMON GO in het verkeer kan je duur komen te staan!

POKÉMON GO in het verkeer kan je duur komen te staan!

De wereldwijde hype rond Pokémon Go zal je vast niet ontgaan zijn. In de media wordt terecht ook veel gewezen op de risico's van het spel voor verkeersdeelnemers. Spelers moeten zelf oog houden voor het verkeer om hen heen en natuurlijk is het een heel slecht idee om in de auto te jagen op Pokémon of al rijdend even wat Poké Balls op te pikken bij een Poké Stop. Maar wat als een Pokémon Trainer opeens de straat oploopt omdat er een Pikachu is opgedoken? Voetgangers hebben een zeer beschermde status en als automobilist ben je al snel geheel of gedeeltelijk aansprakelijk.
 

Zoek getuigen 

Fietsers en voetgangers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. De wet bepaalt daarom dat bij een ongeluk de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk is, tenzij hij overmacht kan bewijzen. Mocht je dus een onvoorzichtige Pokémon trainer aanrijden, kijk dan vooral ook om je heen naar getuigen die gezien hebben wat er gebeurde. Getuigen kunnen helpen bij het aantonen van overmacht of onvoorzichtigheid.
 

Extra opletten bij Pokémontrainers onder de 14 jaar

Voor fietsers of voetganger jonger dan 14 jaar geldt een iets andere regel. De reden is dat het verkeersinzicht van kinderen nog niet goed ontwikkeld is. Bij een aanrijding tussen een motorvoertuig en een fietser of voetganger in deze leeftijdscategorie, krijgt deze altijd 100% van de schade vergoed. Dat geldt ook als de automobilist niets valt te verwijten. Dit is alleen anders als de bestuurder van het motorvoertuig kan bewijzen dat het kind de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Dat is zéér zelden het geval.
 
Tot slot: mocht een fietser of voetganger tijdens het vangen schade veroorzaken aan jouw motorvoertuig kun je de schade claimen. Dit kan rechtstreeks bij de fietser of voetganger. Dit geldt alleen als je kunt bewijzen dat het niet jouw schuld is. Ga daarom altijd op zoek naar getuigen.
 
 
AdFizBijmans Assurantiën is aangesloten bij Adfiz:de branchevereniging
van onafhankelijke financiële intermediairs in Nederland
© 2012 | disclaimer