Vragen? Hulp nodig? Bel ons:
024 - 649 50 00

Home Nieuws Pensioen aanvullen!

Pensioen aanvullen!

Pensioen aanvullen!

 
Veel pensioenfondsen hebben te weinig vermogen om aan hun toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen omdat de rente zeer laag is en de levensverwachting is toegenomen. Hierdoor indexeren veel pensioenfondsen al jaren niet meer en moet er gekort gaan worden met een paar procent. Dat is natuurlijk niet fijn voor de deelnemers.


Beschikbare premieregeling


Dit probleem geldt natuurlijk niet alleen bij pensioenfondsen. Veel werknemers hebben een beschikbare premieregeling. Hierbij stelt een werkgever een premie beschikbaar waarmee gespaard wordt. Op de pensioendatum is er een kapitaal beschikbaar waarmee een pensioen moet worden aangekocht. 

Stel dat iemand € 150.000 bij elkaar gespaard heeft op de pensioendatum. Daarmee kon tien jaar geleden € 10.000 pensioen per jaar worden aangekocht. Op dit moment kan er door de lage rentestand nog maar een pensioen van € 7.000 worden aangekocht. Een daling van 30%!


Zelf sparen of beleggen


Ook bij zelf sparen of beleggen speelt dit probleem. Waar je tien jaar geleden nog 4% rente bij de banken kreeg, krijg je nu 1% Als je € 150.000 bij elkaar gespaard hebt, kon je toen twintig jaar lang € 10.830 van je spaarrekening afhalen. En nu nog maar € 8.256. Ook een daling van zo’n 24%!
 
De lage rente speelt iedereen parten en het is goed om jouw pensioensituatie te bekijken. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je jouw AOW en pensioenen zien (die je bij een werkgever hebt opgebouwd). Hiermee heb je een overzicht welk bedrag je ontvangt als je met pensioen gaat.
 
Waar voorheen veel mensen die met pensioen zijn gegaan nog 70% van hun laatste salaris aan pensioenuitkering kregen, zal dit voor toekomstige generaties eerder 50% van hun laatste salaris zijn.
 
Wil je een goed pensioen, dan zul je zelf meer moeten gaan sparen of beleggen. Sparen is eigenlijk geen optie omdat dat te weinig rendement oplevert. Beleggen is wel een optie omdat pensioen geld is voor de lange termijn. Bij zelf sparen of beleggen kun je natuurlijk zelf bepalen hoe lang je blijft beleggen. Dat kan ook na de pensioendatum nog. Dit kan bij een beschikbare premieregeling tot nu toe niet. Echter vanaf 1 juli 2016 kunnen werknemers met een beschikbare premieregeling wel doorbeleggen na hun pensioendatum zodat ze meer rendement kunnen halen.


Hypotheek aflossen


Aan de andere kant kun je natuurlijk ook proberen jouw lasten te verlagen na de pensioendatum door de hypotheek af te lossen. Dit is ook een goede optie. Realiseer jezelf wel dat geld waarmee de hypotheek wordt afgelost niet eenvoudig meer beschikbaar komt. Het zit dan in de stenen. Alleen bij verkoop van het huis komt het geld weer beschikbaar (indien er overwaarde is).
 
Zorg er voor dat er altijd voldoende spaargeld is om tegenvallers op te vangen en of andere doelen te bereiken.
 
Wil je advies over de mogelijkheden en bekijken wat het beste past in jouw situatie, neem dan contact op met ons. We denken graag met je mee!
 

 

AdFizBijmans Assurantiën is aangesloten bij Adfiz:de branchevereniging
van onafhankelijke financiële intermediairs in Nederland
© 2012 | disclaimer