Vragen? Hulp nodig? Bel ons:
024 - 649 50 00

Home Nieuws Blijven huren of nu kopen?

Blijven huren of nu kopen?

De huren gaan langzaam maar zeker omhoog en de huizenprijzen zijn laag. Is het slim om van huurder huiseigenaar te worden? Drie goede redenen om die stap te zetten.

Goede betaalbaarheid

De betaalbaarheid van de woonlasten is tussen 2009 en 2013 flink verbeterd. Afhankelijk van het type woning bent u nu netto tussen de 16% en 21% minder kwijt aan uw woonlasten dan in 2009. Dat scheelt netto honderden euro’s per maand.

De betaalbaarheid verslechtert als de prijzen stijgen en de rente omhoog gaat. Volgens het Woononderzoek 2012 willen 2,15 miljoen huishoudens binnen twee jaar verhuizen. Als die groep tot koop overgaat, stuwt dat de prijzen weer omhoog. En als de economie weer aantrekt, kan ook de rente gemakkelijk weer gaan stijgen.

Bijkomende kosten meefinancieren
Als u een woning koopt, komen er nog kosten boven op de koopsom. Het gaat bijvoorbeeld om advieskosten voor de hypotheek, notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en makelaarskosten. Nu kunt u die kosten nog meefinancieren omdat u 105% van de waarde van de woning mag lenen. Maar dit percentage gaat de komende jaren stapsgewijs omlaag naar 100% in 2018. De bijkomende kosten betaalt u dan uit eigen spaargeld.

NHG-grens omlaag
Met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kunt u tot 0,6% korting krijgen op uw hypotheekrente. Nu kunt u voor een woning tot 290.000 euro nog NHG krijgen. Op 1 juli 2014 gaat die grens naar 265.000 euro.

Maakt u de overstap van huren naar kopen? Neem contact op met ons kantoor voor afgewogen advies op maat en informatie over uw hypotheek. Uw persoonlijke situatie is voor ons altijd het uitgangspunt van welke mogelijkheden voor u het verstandigst zijn.

AdFizBijmans Assurantiën is aangesloten bij Adfiz:de branchevereniging
van onafhankelijke financiële intermediairs in Nederland
© 2012 | disclaimer