Vragen? Hulp nodig? Bel ons:
024 - 649 50 00

Home Nieuws 800.000 hypotheken ‘onder water’

800.000 hypotheken ‘onder water’

Het aantal huishoudens met een restschuld op de hypotheek ligt op 800.000. Dat is meer dan de 700.000 die eerder werden becijferd.
Dat blijkt uit een nieuw rapport van onderzoekers Johan Conijn en Frans Schilder van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).  Het aantal van 800.000 huishoudens komt neer op een kwart van alle eigenaar-bewoners. Als een hypotheek ‘onder water staat' is de hypothecaire schuld hoger is dan de waarde van de woning waarop de hypotheek rust. Dat kan knellen als de huiseigenaar het huis wil of moet verkopen. In de zomer van 2012 bedroeg de gemiddelde restschuld per huishouden 39.000 euro.
De dalende huizenprijzen en de slechte economie kunnen banken dwingen om hypotheekschulden af te schrijven. Dat stelt de hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup, Willem Buiter in Het Financieele Dagblad. De vermaarde Nederlandse econoom verwacht dat afschrijvingen zich voordoen als de prijzen nog eens met 20 procent dalen 'of als de recessie zoals verwacht nog een jaar doorzet'. Volgens Buiter is het goed voor de economie als te hoge schulden worden kwijtgescholden. Kwijtschelding kan eventueel gebeuren door banken een aandeel in een huis te geven, aldus de econoom. De bank heeft er dan ook voordeel bij als de waarde van het huis weer stijgt.
 

AdFizBijmans Assurantiën is aangesloten bij Adfiz:de branchevereniging
van onafhankelijke financiële intermediairs in Nederland
© 2012 | disclaimer